Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το κορίτσι από τη Δανία

Τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες για το δράμα εποχής του Τομ Χούπερ.
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του Άιναρ Βέγκενερ (αργότερα γνωστού ως Λίλι Έλμπε) την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής.

Ως Άιναρ ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ) που ήξερε τα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας που εκείνος είχε, γι’ αυτό και στα έργα της τον συμπεριλάμβανε ως μυστήρια, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη και τρομακτικά επικίνδυνη ήταν η απόφαση και η πραγματοποίηση ενός χειρουργείου διόρθωσης φύλου την περίοδο του 1930. Ο Άιναρ Μόγκενς Βέγκενερ ήθελε τόσο πολύ να ελευθερωθεί από το αντρικό σώμα του και να ζήσει ως Λίλι Έλμπε, ώστε αψήφισε κάθε δυσκολία και κάθε κίνδυνο. Ο Τομ Χούπερ αναδεικνύει εξαιρετικά τον αγώνα ενός ανθρώπου για να ζήσει όπως θέλει. Προσεγγίζει την ιστορία της Λίλι Έλμπε με ευαισθησία και τρυφερότητα και φανερώνει μια πιο ουσιαστική οπτική για το «Κορίτσι από τη Δανία». H Λίλι Έλμπε, ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αλλαγής φύλου στον κόσμο, τη δεκαετία του '30.Γεννήθηκε ως Άιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και σε ηλικία 22 χρόνων παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρντα Γκότλιμπ -οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι, ο Έιναρ ζωγράφος τοπίων, η Γκέρντα πορτρετίστα που συνεργαζόταν και με τα περιοδικά Vogue και La Vie Parisienne.Ο Βέγκενερ φόρεσε γυναικεία ρούχα για πρώτη φορά, όταν η γυναίκα του του ζήτησε να ποζάρει για ένα πίνακα, επειδή απουσίαζε το μοντέλο της. Στην αρχή ντυνόταν σαν γυναίκα και κυκλοφορούσε στους δρόμους του Παρισίου, όπου δεν γνώριζε κανέναν. Αργότερα, άρχισε να συστήνεται ως «Λίλι Έλμπε» και παρίστανε την αδελφή της συζύγου του. Το 1930 ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία, για να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 1931 λίγους μήνες μετά την τέταρτη επέμβαση του, ο Βέγκενερ/Λίλι πέθανε από επιπλοκές στην καρδιά. Ήταν 47 χρόνων και ελάχιστα είναι γνωστά για τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.Η Λίλι έζησε σε μία εποχή κατά την οποία η διερεύνηση και κατανόηση της σεξουαλικότητας, των ορμονών, του φύλου, ήταν μόλις στην αρχή.
Το Κορίτσι από τη Δανία είναι μια συγκλονιστική ταινία που ξαναζωντανεύει την ιστορία της Λίλι Έλμπε και αποδίδει φόρο τιμής στην ίδια καθώς και στον αγώνα της για μια ευτυχισμένη και ανθρώπινη ζωή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.